Ошо

Публикувано на 23-09-2011 12:00 от Катя – Ясновидка в Рейки
Ошо

Раджни́ш Ча́ндра Мо́хан Джаин (на хинди: चन्द्र मोहन रजनीश)

Бхагаван Шри Раджниш или Ошо11 декември 1931 - 19 януари 1990 е известен и приеман нееднозначно съвременен духовен учител и философ, живял в Индия и САЩ, основател на спорното духовно и философско движение "Ошо-Раджниш".
Ошо е роден с името Раджниш Чандра Мохан Джаин на 11 декември 1931 г. в Кучвада, малко село в щата Мадхя Прадеш, Индия. Астролог предрича, че е възможно да умре преди да навърши седем години. Родителите му джайнисти го изпращат да живее с баба си и дядо си по майчина линия до края на седмата му годишнина. Под влияние на баба си той расте без ограничения, забрани и образование. По-късно, известен вече под името Ошо, той заявява, че именно това е правилният метод за отглеждане на деца — принудителното образование и възпитаване по дадени стереотипи в тази възраст оказва неблагоприятно влияние върху развитието на личността и достойнството ̀. На 7-годишна възраст той се връща при родителите си, където по това време вече живеят баба му и дядо му по бащина линия.

На 21 март 1953 година, на 21-годишна възраст, Раджниш получава просветление. През 60-те работи като професор по философия в Университета в Джабалпур, Мадхя Прадеш.

Страдащ от диабет и болки в гърба през 1981 Раджниш заминава за САЩ в търсене на по-добри медицински грижи, а също, според слуховете, да избяга от данъчни проблеми в Индия. Пребиваването на Ошо в САЩ, създаването на ашрама Раджнишпурам в Орегон и перипетиите на него и учениците му с американските власти са подробно и интересно описани от Ма Прем Шуньо в книгата ѝ „Моите диамантени дни с Ошо“.

Учението на Ошо се корени в Хинду Адвайта веданта, която приема, че всяка реалност произтича от една единствена божествена същност. В тази мистична онтология, човешкото усещане за разделеност, дуалност и преходност се приемат за илюзии произведени от ума. Дуалистичното и преходно качество на света са един танц, една външната игра на космическото съзнание. В този танц, всяко нещо, всяко случване е свещено; има своя собствена стойност и носи своята цел само по себе си.

Беседите на Ошо не се провеждат в суха, академична обстановка, а примесени с шеги и вицове, поднесени с ораторско майсторство, което пленява много хора. Неговото учение не е статично, а променя своята насоченост с времето. Той с радост ползва парадокси и противоречия, които затрудняват представянето на труда му в съкратена форма. С компетентност във всички Източни религиозни традиции, в своето учение Ошо говори на широко и за многообразна част от Западните религиозни влияния. Макар че Ошо е отхвърлял всички религии като ненужни и ограничаващи човешкото съзнание, той е смятал, че съществува божествено присъствие в природата, и навсякъде около нас.

В началото, все още известен като Ачария Раджнеш, кореспондент пита Ошо кои са неговите "Десет заповеди". В писмо той отговаря, че това е труден въпрос, защото той е против всякакви заповеди, но "просто на шега" се съгласява да посочи следните:

  
„ Никога не се подчинявай на никакви заповеди, освен ако те не произхождат от дълбините ти.


    Няма друг Бог, освен самият живот сам по себе си.


    Истината е вътре в теб, не я търси никъде другаде.


    Любовта е молитва.


    Да станеш "Нищо" е врата към истината. Самото Нищо е целта, средството и постижението.


    Животът е сега и тук.


    Живей будно.


    Не плувай — носи се по течението.


    Умирай във всеки момент, за да можеш да бъдеш нов във всеки момент.


    Не търси. Това, което е, е. Спри и виж.”

Източник и списък на издадените книги в България : http://bg.wikipedia.org


Етикети: карма, медитация, съдба

Сподели:Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati

назад

инфо за експерта, публикувал статията

Катя – Ясновидка

Катя – Ясновидка

Ясновидка, оператор по сензорна медиаторика, сензитив и феноменолог.

Експерт по: Астрология, Гадания, Здраве и тонус, Карма и съдба, Любопитно, Магия, Рейки
пълна информация

ясновидство от разстояние

експертите на Мистично

Катя – Ясновидка

Катя – Ясновидка

Ясновидка, оператор по сензорна медиаторика, сензитив и феноменолог.

пълна информация