Символа - „Хамса”/ Ръката на Фатима

Публикувано на 18-04-2011 12:00 от Катя – Ясновидка в Магия
Символа - „Хамса”/ Ръката на Фатима

„Хамса” или Khamsa - (араб. خمسة ‎‎, ивр. חמסה‎): мощен символ за защита, които предпазва от уроки, зли очи, магии, клетви.

Формата на самия символ е разперена палма.

Хамеш (от иврит) – означава „пет” (още е свързана и с петте (петокнижието на евреите) книги на Тората) и има семитски корен.

Изображението и се зачита при еврейския и арабския свят. Много често в арабския свят може да се срещне Хамса и около нея стихове от корана или на иврит. Тя е благословия за притежателя си и отклонява лошите очи. Археологическите проучвания сочат, че Хамса-та се е използвала за защитен амулет още преди векове. Много евреи смятат, че петте пръста на Hamsa напомнят на пътника да използва петте си сетива когато пътува за да слави Бог.

 


h11_100Ръката на Фатима

 

Тя изобразява пет пръста (от ръка) трите събрани а палеца и кутрето са разтворени на страни. Изображението и се зачита при еврейския и арабския свят.

Ислямския свят нарича– Ръката на Фатима – Захра (дъщерята на Мохамед), а (а мита за ръката на Фатима идва от тук: според легендата Фатима разбърквала яденето на огъня, когато, съпруга (Али) си влязъл в къщата на момичето (защото по това време на мюсюлманите им било позволено да имат до 4 съпруги) и тя се изплашила, скръб обвзело сърцето и (защото тъкмо се оженила), изпуснала дървената лъжица и започнала да бърка храната с ръка без да обръща внимание на болката ”която си причинява”, от тогава ръката е символ на: търпение и вяра.

Източник: ru.wikipedia.org


Етикети: бяла магия, магия

Сподели:Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati

назад

инфо за експерта, публикувал статията

Катя – Ясновидка

Катя – Ясновидка

Ясновидка, оператор по сензорна медиаторика, сензитив и феноменолог.

Експерт по: Астрология, Гадания, Здраве и тонус, Карма и съдба, Любопитно, Магия, Рейки
пълна информация

ясновидство от разстояние

експертите на Мистично

Катя – Ясновидка

Катя – Ясновидка

Ясновидка, оператор по сензорна медиаторика, сензитив и феноменолог.

пълна информация