Цветница

Публикувано на 17-04-2011 07:00 от Катя – Ясновидка в Любопитно
Цветница

Често празника Цветница се свързва с възкръсващата природа, чийто символ са цветята. Това е времето около Великден или Възкресение Христово – най-големия празник за православния свят.

Цветница се чества последната неделя преди Възкресението.

В началото характера на празника Цветница е бил строго религиозен. Според Библията и останалите свещени книги разказват за пристигането на Христос- син божи в Йерусалим. Тогава хората го посрещат с палмови клонки и възгласите " осамна". Само няколко дена след това те ще викат отново, но този път " разпни го“.

По стечение на обстоятелствата православни и католици са заменили палмовите клони с върбови. Поради това този празник е известен сред българите и като Връбница.

Макар и религиозен по характер този празник е възприет от българите. Той става част от нашия традиционен календар и намира широко разпространение в цялата страна.

Цветница или Връбница е празник, който е тясно свързан с Лазаровден. Това не е случайно, тъй като лазарките, които са главно действащите лица на денят на Св. Лазар са и основните участнички в ритуалите на следващия празничен ден – Връбница.

Според старата традиция днес празнуват хората, които носят имена на цветя като например: Роза, Маргарита, Теменуга, Деляна и други. Празнуват и тези, които носят име на дървета.

Източник: bg-history.info


Етикети: любопитно

Сподели:Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati

назад

инфо за експерта, публикувал статията

Катя – Ясновидка

Катя – Ясновидка

Ясновидка, оператор по сензорна медиаторика, сензитив и феноменолог.

Експерт по: Астрология, Гадания, Здраве и тонус, Карма и съдба, Любопитно, Магия, Рейки
пълна информация

ясновидство от разстояние

експертите на Мистично

Катя – Ясновидка

Катя – Ясновидка

Ясновидка, оператор по сензорна медиаторика, сензитив и феноменолог.

пълна информация