Магическото число „9 ” в китайската култура

Публикувано на 17-06-2010 12:00 от Катя – Ясновидка в Любопитно
Магическото число „9 ” в китайската култура

Древният китайци считат числото 9 за мистична част от вселената.

Като нечетен номер, номер "9" принадлежи на "ян" категория, която представлява сила и мъжественост. В древен Китай, номер "1" представлява отправна точка, докато девет представлява безкрайност. Числото "9" може да се разглежда в редица аспекти в историята на Китай.

Например, "Jiu Zhou" е поетично име, отнасящи се до девет държави, което означава, че страната обхваща толкова много територия, т.е. не може да се рамкира с точност. Най-високите небесата и по-нататък "девето" небето "Jiu Quan" или "девета пролет", където в отвъдното е разположена под най-дълбоката вода. В Кралския дворец или манастир, врати, прозорци, стълби или тела съществували в кратни на девет или число, което съдържа девет.

Номерата на позлатени копчета на двойните врати от най-големите порти на Забранения град е един наистина показателен пример. Има девет реда от девет бутона за тези врати, който представлява върховната власт на императора. Изток Flowery Gate, обаче, е изключение по себе си той има девет реда с осем копчета. Обяснението се крие във факта, че дори и номерата са от "Инг" категория, и следователно при  погребалните шествия на тримата императори Цин  са преминавали през тази врата само с четни числа на двойните врати.

Китайска тенденция е да разбира живота диаметрално. Така че, когато е настъпила промяна в един аспект на живота, тази промяна е резултат от промяна в своята противоположност. Ето защо, като символ на крайните, "9" в китайската култура е и предупреждение и повратна точка. В древната китайска култура по точно в старото писание "Книга на промените"-  числото "9" се появява, и има решаващо значение, възприема се като точка на промяна и трансформация.

В традиционната китайска култура, числото девет има голямо значение. Например, на деветия ден от деветия месец от много дълго време се провежда изключително важен фестивал в Китай. Този фестивал е известен като Double Yang фестивал, който е време за вино и поезия, вдъхновена от красивата природа през есента. В миналото, китайските учени са изкачвали близките планини и вперили поглед в далечината са мислили за свои далечни приятели.


Етикети: любопитно, номернология, нумернология, нумерология

Сподели:Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati

назад

инфо за експерта, публикувал статията

Катя – Ясновидка

Катя – Ясновидка

Ясновидка, оператор по сензорна медиаторика, сензитив и феноменолог.

Експерт по: Астрология, Гадания, Здраве и тонус, Карма и съдба, Любопитно, Магия, Рейки
пълна информация

ясновидство от разстояние

експертите на Мистично

Катя – Ясновидка

Катя – Ясновидка

Ясновидка, оператор по сензорна медиаторика, сензитив и феноменолог.

пълна информация