Сборяново - Гробницата във Свещари

Публикувано на 19-08-2011 12:00 от Катя – Ясновидка в Карма и съдба
Сборяново - Гробницата във Свещари

Историко-археологическият резерват "Сборяново" е разположен на 10 км. от Исперих в каньона на река Крапинец.

Първите следи от човешки живот по тези места са от края на каменната и началото на каменно-медната епоха. Тракийските племена гети превръщат района в политически, културен и религиозен център (I хил. пр. Хр.). В резервата се включват над 140 археологически и културни паметници на траки-езичници, българи-християни и хетеродоксни мюсюлмани, някои от които функционират и до наши дни.

Тракийската гробница край Свещари е разкрита е през 1982 г. Представлява тракийско-елинистична гробница от първата половина на III в. пр. н. е. Това е гробницата на гетският владетел Дромихет, изградена от гладко обработени каменни блокове от мек варовик. Състои се от коридор и три квадратни камери. До едно от леглата е изправена скулптурна фасада на умален храм. Ритуалът по обожествяването на царя е представен на полукръглата стена под свода на гробната камера. Владетелят е на кон, с двама оръженосци, срещу него е богинята, която му подава златен венец, следвана от четири жени с дарове.

Стените на гробната камера са с долепена колонада, свода се поддържа и от 10 кариатиди (женски фигури с дълги, ситно надиплени дрехи без ръкави, препасани под гърдите с колан). Косите, лицата и дрехите са били оцветени, запазена е тъмно кафява боя. Статуите на кариатидите и нарисуваната под свода сцена са недовършени, навярно владетелят е починал внезапно. В район от 2 км са запазени още 26 могили с различна големина. Целият район е обявен за археологически резерват. Свещарската царска гробница е обявена от ЮНЕСКО за обект на световното културно-историческо наследство.

Източник текст: bgtourinfo.eu


Етикети: карма, любопитно, съдба

Сподели:Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati

назад

инфо за експерта, публикувал статията

Катя – Ясновидка

Катя – Ясновидка

Ясновидка, оператор по сензорна медиаторика, сензитив и феноменолог.

Експерт по: Астрология, Гадания, Здраве и тонус, Карма и съдба, Любопитно, Магия, Рейки
пълна информация

ясновидство от разстояние

експертите на Мистично

Катя – Ясновидка

Катя – Ясновидка

Ясновидка, оператор по сензорна медиаторика, сензитив и феноменолог.

пълна информация